Gdje ideš rode: Gradonačelnik održao govor na završnom danu „Kočićevog zbora“

Potpuno novi koncept ovogodišnjeg „Kočićevog zbora“ spoj je tradicionalnog i modernog, te je kao takav u potpunosti opravdao sva očekivanja svih sugrađana, ali i mnogoborjnih turista.

Svečana akademija, na kojoj je dodijeljena i „Kočićeva nagrada“ ove godine izmještena je iz centra Banje Luke upravo na Kočićevo ognjište, u rodno mjesto našeg najvećeg tribuna, jer je cilj upravo bio da najveći dešavanja i kulturno – umjetničkog programa bude upriličen na Zmijanju.

Upravo na svečanoj akademiji, koja je održana u gradskom šatoru „Kod Jablana“, gradonačelnik Draško Stanivuković kao domaćin, pozdravio je sve prisutne i održao upečatljiv govor, pitajući se šta je za nas sudbina.

– Za Kočića „otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našega roda i jezika, bilo da pripadaju prošlosti, budućnosti ili sadašnjosti“. Za Ršumovića se ona „brani lepotom, čašću, znanjem i lepim vaspitanjem“. Za Jakšića je ona kamen koji se diže iznad svega, Šantić kaže da nas „sunce tuđeg neba ne grije kao naše“, ali „da je otadžbina tamo gdje srpska duša koja“ – rekao je on.

Poručio je kako je sasvim siguran da bi i Petar Kočić htio da na ovakvim manifestacijama pričamo o patriotizmu, otadžbini, domovini, ali da sigurno ne bi htio da sve ostane samo na riječima.

– Ni on, iako je velikan pisane riječi, nije ostao na riječima i siguran sam da ne bi htio da ostanemo ni mi. Njagovo oružje bili su satira, riječi, borba kroz skupštinu, novinarstvo, kao i političko djelovanje u borbi za pravedniji život seljaka. Šta je danas naše oružje? – pitao je gradonačelnik.

Ističe da riječi nisu dovolje bile ni tada ni sada, pa dodao da se otadžbina brani djelima.

– Otadžbina se brani porodicom – mi je branimo novim igralištima, podršci porodiljama, plaćenjem privatnih vrtića. Otadžbina se brani obrazovanjem – mi ga branimo besplatnim udžbenicima, novim školama, povećanim stipendijama. Otadžbina se brani prirodom – mi je branim novim stablima, biciklističkim stazama, parkovima…. Brani se poštovanjem svih – mi je branim lagalizacijom svih vjeskim objekata, ne praveći razlike među ljudima – poručio je on.

Zdravicu je zaključio riječima „svako dobro i kako radili, tako nam Bog pomogao“.

Podsjetimo, ove godine manifestacija „Kočićev zbor“ sastojala se iz tri dana – dana istine, slobode i otadžbine.

Tako je prvi dan predstavljen kroz satiru i predstavu „Đurologija“ koja je održana na tvrđavi Kastelm drugi dan je bio u znaku zmijanjskog veza, različitih radionica, modne revije i kuhinjice, dok je danas, trećeg dana „Kočićevog zbora“ održana Sveta liturgija, nakon koje je uslijedila svečana litija prema Spomeniku poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, gdje su položeni vijenci i odata počast junacima otadžbine.

Nakon toga, uz prigodan kulturno – umjetnički program održana je i svečana akademija u gradskom šatoru.

Podijeli objavu