Drži vodu dok majstori odu: Novi asfaltni put izdržao do prvih kiša

Nakon prvih obilnijih kiša, bujične vode su na više mjesta oštetile i ugrozile novi lokalni put Nožičko – Martinac koji je predat na upotrebu prije nepunih sedam mjeseci. Voda je odnijela bankine, potkopala asfalt,pomjerila betonske propuste i oštetila odvodne kanale.

Oštećenja zahtijevaju brzu intervenciju investitora i izvodjača radova na čiju adresu mještani Nožičkog i Starog Martinca upućuju kritike zbog dosta manjkavosti u njegovoj izgradnji.

U ovu lokalnu saobraćajnicu dugu 10,5 kilometara,  koja izlazi na autoput „9. Maj“  Banja Luka – Doboj, uloženo  je 2,6 miliona maraka.

Investitor je bilo JP „Autoputevi“ Republike Srpske, a izvodjač radova laktaška kompanija „Integral Inženjering“.

07022020094045 768x576 1

Podsjećamo, da su  svečanom puštanju u saobraćaj prisustvovali najviši funkcioneri Srpske, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Željka Cvijanović, jer je riječ o veoma značajnoj saobraćajnici koja povezuje srbačku, laktašku i  prnjavorsku opštinu.

Ali niko nije očekivao da će  se za kratko vrijeme pojaviti oštećenja koja  ugrožavaju bezbjednost  učesnika u saobraćaju.

„Održavanje lokalnih puteva su u nadležnosti lokalne zajednice, ali je rekonstrukcija i modernizacija saobraćajnice Nožičko – Martinac bio projekat „Autoputeva“ i Vlade RS. Mi ćemo nastojati da izvodjač radova sanira oštećenja, uz kvalitetnija rješenja bankina, odvodnih kanala i propusta na najkritičnijim lokacijama“, kaže načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević.

Gradjani Nožičkog i Martinca su dugo čekali da dobiju novi asfalt koji im je, kako kažu, olakšao život nakon višegodišnje patnje . Ukoliko se  što prije ne saniraju oštećenja, tvrde, nove bujične vode bi mogle donijeti veće posljedice i nove nevolje.

(BN/S.K.)

Podijeli objavu