“Dok sam obećavao – smijali su se, sada kada ispunjam – ćute” Stanivuković obezbijedio novac za sufinansiranje privatnih vrtića

U Kulturnom centru Banski dvor danas je roditeljima zvanično predstavljen Pravilnik o sufinansiranju troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji Banje Luke.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je ovo bila jedna od primarnih politika Grada Banje Luke.

-Ovo je za mene jedan od najvećih dana u svakom smislu. U godinu i nekoliko mjeseci, mi mijenjamo koncept razvoja Banje Luke, sa akcentom na porodice. Simbol naše grada nisu mostovi, putevi ni trotorari. Simbol svakog društva je porodica – rekao je on.

Dodaje kako su temeljno i suštinski ostali na takvoj ideji i želji, koju su i ostvarili.

-Kada smo obećavali ovo, oni su nam se smijali, sada kada ispunjavamo, oni ćute. Nisu nam vjerovali. A mi danas ovo obećanja ispunjavamo. Ovo je jedno od naših najvećih strateških obećanja, a upravo danas je ova politika ugledala svjetlo dana. Ovo je prvi put da se ovakvo nešto dešava u cijeloj Republici Srpskoj i ponosam sam što se dešava upravo u našoj Banjoj Luci – istakao je gradonačelnik.

Ovlašteni potpisnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Danijela Kajkut, obrćajući se prisutnim roditeljima, rekla je kako, info dan je namjenjen prvestveno svim roditeljima, jer je ovo podsticaj koji će osjetiti direktno oni.

-Želimo da predstavimo naš novi projekat, sufinansiranje boravka djece u privantim predškolskim ustanovama. Želimo da roditeljima objasnimo sve šta je potrebno, kako i na koji način da podnesu zahtjev kako bi ostvarili ovo pravo – rekla je ovlaštena potpisnica Kajkut.

Dodala je kako je iz budžeta Grada za ovu namjenu izdvojeno 1,2 miliona KM, s tim da će pojedinačna subvecnija iznositi 60 KM po djetetu.

Majka dvoje djece, Maša Čavić poručila je da je ovo prvi konkretan korak gdje se jasno pokazuje šta gradska administracija misli o porodici.

-Ovo je konkretan, veliki korak koji se tiče pomoći roditeljima. Moja djeca pohađaju privatni vrtić i ovo nama mnogo znači. Državni vrtići su punu i ovo je velika podrška svim roditeljima – rekla je ona.

Sa njom je saglasan i Dragan Subotić, otac jednog djeteta, koji je rekao kako ovaj info dan ima svrhu i smisao.

-Ovo je prvi korak ka balansu između privatnih i državnih vrtića – poručio je on.

Podsjetimo, Gradska uprava zvanično započinje subvencionisanje privatnih predškolskih ustanova, a svi roditelji na današnjem info danu mogli su da se detaljno informišu o svemu onome što podrazumijeva ovaj program koji se prvi put realizuje u Banjoj Luci.

Roditelji zahtjeve mogu predati već sutra.

Pravilnik možete da pogledate OVDJE, dok obrazac možete da preuzmete OVDJE.

Podijeli objavu