Borenović o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta

Predsjednik PDP Branislav Borenović izjavio je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, akt koji osuđuje održavanje “blajburške mise” i pokušaj revizije ustaškog režima.

On je istakao da je riječ o dokumentu kojim se osuđuje ustaški režim tokom Drugog svjetskog rata.

– Od izuzetne je važnosti što se ovom Rezolucijom osuđuje uplitanje Hrvatskog sabora u organizaciju i promociju “blajburške mise” na teritoriji BiH. Da li vi to podržavate? – rekao je Borenović. On je podsjetio da su misu za žrtve Blajburga, koja je održana u Sarajevu, osudile brojne države, uključujući SAD i Izrael, dok istovremeno neki iz Srpske kalkulišu i očigledno su protiv ovakve zvanične osude.

Borenović je istakao da, ukoliko se pročita usvojena Rezolucija, može se vidjeti da se u njoj jedino žrtva srpskog naroda spominje više puta.

– Predstavnički dom je pokazao snagu da osudi ovu misu i sramno veličanje žrtava Blajburga. Zašto bi dopustili da se prebaci održavanje ove mise na teritoriju BiH? Kao čovjek, kao Srbin, kao osoba čije se biće grozi svega što fašisti i ustaše predstavljaju, stidio bih se kada ne bih iskoristio svaki zvanični mehanizam da kažem svoj stav i osudim taj režim – naveo je Borenović.

On je dodao da je za njega bilo začuđujuće i neshvatljivo da je jedino SNSD zajedno sa zagovornicima “blajburške mise”- HDZ-om BiH, bio protiv navedene Rezolucije. To je, kaže Borenović, sramno.

– Od 14 poslanika iz Srpske, četiri poslanika iz SNSD su bili protiv ove Rezolucije, a jedan dio nije ni glasao. Pitajte ih zašto. Uvijek sam glasao i glasaću za rezolucije koje osuđuju ustaški pokret i predaju jasenovačke građe – istakao je Borenović.

On je upitao zašto je SNSD bio protiv osude mise za žrtve Blajburga i ustaškog režima. Borenović se ponovo dotakao predaje jasenovačke građe od strane lidera SNSD navodeći da je to “najbolnija poslijeratna činjenica koja je ravna najgorim veleizdajničkim postupcima”.

– Ukupno 15 sanduka dokumentacije o najmonstruoznijim zločinima dali ste revizionistima u ruke. Umjesto da se izvinete i kažete da ste bili naivni vi danas hoćete u NSRS da napravite prestavu. Želite da skrenete pažnju sa ogromnih problema do kojih ste doveli Srpsku i da operete svoj obraz. Zašto niste sazvali posebnu sjednicu o aferi pokretna bolnica, stanju u privredi, kreditima MMF, prisluškivanju, knjiženju vojne imovine, farsi oko Ustavnog suda, trgovinskoj gori, nepotizmu, odlasku ljudi iz Srpske, Izbornom zakonu, CIK… O svemu smo spremni da razgovaramo- naveo je Borenović.

srpskainfo.com

Podijeli objavu