Alarmantni podaci o smanjenom obimu vazdušnog saobraćaja

Usljed krize zbog virusa korona broj putnika u avionskom saobraćaju u BiH prošlog mjeseca prepolovljen je u odnosu na isti period lani, dok je u istom periodu broj letova iznad BiH manji gotovo osam puta.

Rade Zucić, stručni saradnik za odnose s javnošću Agencije za pružanje usluga vazdušne plovidbe BiH, rekao nam je da su u martu u vazdušnom prostoru BiH bila 14.634 leta, što je, kako je rekao, za 42,09 odsto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine, kada je zabilježeno 25.270 letova. Kako je istakao, u aprilu se trend pada prometa nastavio, a podaci će biti dostupni početkom narednog mjeseca.

“Naplatu letova vrši Eurocontrol, a obračun za ožujak 2020. godine još nije završen tako da u ovom trenutku nemamo informaciju o fakturama koje će biti izdate avio-kompanijama za ostvarene usluge”, rekao nam je on.

Iako su ovi podaci sami po sebi alarmantni, posebno zabrinjavajući podaci će biti za april, s obzirom na to da je tek krajem prošlog mjeseca zaustavljen saobraćaj na bh. aerodromima, pa u aprilu nije bila nijedna komercijalna operacija.

Iz Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH su nam poslali podatke da su u martu ove godine u BiH bila ukupno 52.372 putnika u avionskom saobraćaju, dok ih je prošle godine u isto vrijeme bilo 113.823. Prošle godine u istom periodu na četiri bh. aerodroma bilo je 1.449 operacija, što uključuje putnički i kargo saobraćaj, dok je ovog marta bilo ukupno 787 operacija.

Ipak, mnogo više trpio je komercijalni kargo saobraćaj s obzirom na to da su prošle godine u martu zabilježene ukupno 163 tone tereta, a ovog marta samo 150 kilograma, što je razlika više od hiljadu puta.

Prema podacima BHDCA, na Aerodromu Sarajevo prošlog mjeseca bilo je 28.249 putnika, a u martu 2019. godine bilo ih je 67.893, odnosno više od 50 odsto manje.

Prema istim podacima, u Banjaluci je ovog marta registrovano 6.458 putnika, a prošlog marta 9.962. U Tuzli je bilo 17.655 putnika, a u martu 2019. godine njih 35.679, takođe više od 50 odsto manje. Istovremeno, u Mostaru je bilo 289 putnika, a ovog marta nijedan.

Kako proizlazi iz podataka koje smo dobili od Eurocontrola, u evropskom vazdušnom prostoru u referentnom periodu je u svakom trenutku bilo između 2.800 i 2.900 aviona, dok je u istom periodu ove godine bilo između 330 i 350 aviona. Međutim, kako kažu, u odnosu na isti period u martu prošle godine na evropskom nebu je zabilježeno dvije trećine manje letova jer je u prosjeku nakon izbijanja krize bilo 8.619 letova, za razliku od 27.000 prije krize.

Njemački “Deutsche Welle” tim povodom piše da je u Evropi ugroženo čak 2,7 miliona radnih mjesta ako se situacija uskoro ne popravi, a zabilježeno je 40 odsto manje rezervacija za letove u odnosu na period prije korone.

Jedna od kompanija koja je teško pogođena je i “Ryanair”, koja ima letove iz Banjaluke za Brisel, Memingen, Berlin i Frankfurt. Majkl Oleri, šef “Ryanaira”, nedavno je rekao medijima da je kompanija bukvalno otpisala i mart i april iz svog rasporeda, a putnicima koji su u tom periodu rezervisali letove je stiglo obavještenje da mogu tražiti povrat novca ili rezervisati let za neki drugi period.

“Očekujemo da bi vlasti mogle uvesti dodatne promjene, što će uticati na naš raspored. Nastavljamo da se pridržavamo svih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja. Ispoštovaćemo sve moguće restrikcije koje bi mogli uvesti. Ako putujete ‘Ryanairom’, želimo da vas uvjerimo da činimo sve što je moguće da minimalizujemo rizike”, kažu u ovoj kompaniji.

(Nezavisne)

Podijeli objavu