Sunday, 25th October 2020
25 Oktobra 2020

U Banjaluci uskoro 325 kamera na 104 lokacije

U okviru projekta “Bezbjedan grad”, koji je pokrenut u 36 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, u narednom periodu na području grada Banjaluka će biti postavljeno 325 kamera na 104 lokacije, potvrdila je za “Nezavisne” Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prema njenim riječima, kada se ove aktivnosti završe, sistem sa svim svojim funkcionalnostima će biti prezentovan javnosti, kao što je prezentovan i u drugim lokalnim zajednicama – Jezeru, Istočnom Sarajevu i Doboju.

“Sistemom video-nadzora biće obuhvaćene lokacije na kojima se kreće veći broj građana, odnosno trgovi, veće raskrsnice, ulazne i izlazne saobraćajnice grada te objekti koji se posebno obezbjeđuju”, navela je Miljanovićeva.

Dodala je da o razlozima uspostavljanja video-nadzora najbolje govori činjenica da je isključivo samo uz pomoć sistema video-nadzora dosad riješeno 56 krivičnih dijela na području Republike Srpske, čime je istovremeno opravdano ulaganje u ove sisteme.

“Ovaj projekat MUP-a RS i gradova ili opština podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, a sve u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira”, objasnila je Miljanovićeva.

Istakla je da sisteme video-nadzora koriste sve policije u Evropi i svijetu, odnosno koriste savremena IKT rješenja poznata pod nazivom “Sigurni grad” ili “Safe city”, kao sredstvo za brže i efikasnije otkrivanje počinilaca krivičnih djela, prekršaja u saobraćaju ili narušavanja javnog reda i mira”, kazala je Miljanovićeva.

Svi snimci s ovih kamera čuvaće se u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i samo službenici ovog ministarstva imaće pravo pregleda snimaka, kao i izuzimanje istih, a prava pristupa su definisana dokumentom “Politika video-nadzora”.

“Bitno je istaći da se prilikom podešavanja kamera vodi računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima MUP. Kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju privatni prostor građana”, zaključila je Miljanovićeva.

img1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com