Thursday, 29th October 2020
29 Oktobra 2020

Kockanje u Srpskoj kontrolisaće neke od „omiljenih“ IT kompanija

Svi priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj uskoro će biti uvezani i kontrolisani preko novog Računarskog sistema za nadzor (RAS). Sistem, odnosno softver tek treba da bude izrađen, a Ministarstvo finansija Republike Srpske se potrudilo da za taj milionski posao mogu da konkurišu samo najveći igrači na domaćem tržištu.

Naime, u Pravilniku o tehničkim karakteristikama računarskog sistema se navodi kako RAS može da izradi samo preduzeće registrovano u Republici Srpskoj koje je u posljednjih godinu dana ostvarilo promet od najmanje deset miliona maraka u oblasti izrade i održavanja računarskih sistema.

Na taj način ministarstvo je sve manje IT igrače izbacilo iz trke za ovaj posao, jer samo „Prointer“ i „Lanaco“ mogu da ispune taj uslov, što znači kako će između njih voditi i najveća borba, pod uslovom da budu zainteresovani za nadmetanje.

Preduzeće koje bude odabrano za izradu RAS-a, u narednih deset godina vršiće njegovu nadogradnju i razvoj, povezivanje sa sistemom ministarstva, vršiti obuku za korištenje i sve druge poslove koje se odnose na njegov razvoj i unapređenje.

Nakon to je minstarstvo osmislilo način da kontroliše priređivače, nametnula im je i obavezu da finansiraju održavanje Računarskog sistema za nadzor.

Tako će svi oni plaćati jednokranu naknadu za uključenje na sistem koja će iznositi 300 maraka za svaku kladionicu i po 50 maraka za automat. Nakon toga biće u obavezi mjesečno da plaćaju naknadu od 100 maraka po uplatno-isplatnom mjestu i po 40 maraka za svaki aparat. Po svakom aktivnom igraču u internet igrama, dužni su da plaćaju jednu marku.

Zanimljivo je da odrednica o godišnjim prihodima nije postojala u Pravilniku iz 2019. godine koji je donošenjem novog, prestao da važi.

Šta o tome misle priređivači, moglo se pročitati u saopštenju objavljenom juče u kojem su prozvali Vladu RS da im je nametnula trošak za fiktivnu uslugu koji će ih po njihovoj računici koštati oko 700 maraka mjesečno po uplatnom mjestu.

Prema njihovim tvrdnjama i postojeće softversko rješenje je radilo bez ikakvih problema, pa ne vide nikakav razlog za nametanje novog, osim zavlačenja ruke u njihove džepove.

Njih brine i što će Ministarstvo nadzor dodijeliti samo jednoj kompaniji koja prođe javni poziv čime se, kako tvrde, dodjeljuje monopol jednoj kompaniji koja će ispuniti propisane uslove i iznova se krši zakon i Ustav.

Inače, kada je riječ o Računarskom sistema za nadzor, ministarstvo će preko njega moći da kontroliše svaku marku koju igrači potroše u kladionici ili aparatu.

Portal CAPITAL objavio je ranije da je naprasna promjena Zakona o igrama na sreću u Narodnoj skupštini RS napravila tektonske promjene na stotinama miliona maraka teškom tržištu igara na sreću Republike Srpske.

capital.ba

 

 

img1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com